A város magyar közösségi terei

KultúrKorzó

A KultúrKorzó igényes kultúrát próbál biztosítani mindazoknak, akik értékes kultúrát szeretnének látni-látogatni Érsekújvárban. A KultúrKorzó egy rendezvénysorozat, egy összefogás több magyar civil szervezet részéről, melyben megtalálhatóak az egyes szervezetek aktivitásai, így egy csokorba foglalva a rendezvényeket kínálja azt a város lakosságának. Meggyőződésünk ugyanis, hogy csak együtt, összefogva vagyunk képesek nagyot alkotni, és így lassítani-visszafordítani nemzetrészünk asszimilációját a térségben.
A rendezvénysorozatban részt vesz az Érsekújvári Rockszínpad, a Kassák Központ, az Érsekújvári Polgári Klub, a Czuczor Gergely Alapiskola, a mellette működő XXI. Század Gyermekeiért Alapítvány, a Művelődésért és Kultúráért Alap, valamint a Pázmány Péter Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium.
A KultúrKorzó célja, hogy minőségi, magyar rendezvények legyenek Érsekújvárban, mint például színházi bérletrendszer, havi rendszerességgel kiállítások, irodalmi kávéházak és koncertek .

Kapcsolat
Hívás +421 905 184 170
info@kulturkorzo.sk
 
http://www.kulturkorzo.sk

A város nagyrendezvényei

Hagyományos Magyar Bál

Április

Érsekújvári majális

Április utolsó estéjén a főtéren a szórakozásé a főszerep – koncertek, helyi kultúrcsoportok fellépései.

Május

A család nemzetközi napja

Egész napos programok az egész család számára, ami- kor betekintést nyerhetnek a városi szervezetek munká- jába, de meglátogathatják a galériát és a múzeumot is.

Június

Gyermeknap

A város legkisebbjeinek ünneplése a Tatárik Emil Termálfürdőben. A gyerekeket minden évben gazdag kultúrműsor, különböző versenyek és jó szórakozás várja.

Július

Érsekújvári vásár Porciunkula

Hagyományosan július végén rendezik, a ferencesek egyházi ünnepe alkalmából (augusztus 1-2.) – Porciun kula. A háromnapos vásári forgatagot a város központjában hagyományos kézműves vásár, kereskedők és ízletes ételek színesítik. A jó koncertek és a kiváló hangulat elmaradhatatlan részei a vásárnak. A vásárral egyidőben kerül megrendezésre a Bernolák téri parkban a gulyásfőző verseny.

Szeptember

Szüreti ünnepség és az Érsekújvári Gyermekfolklór-csoportok Fesztiválja

1992-től ünnepli a város a sikeres terménybetakarítást, ami az isteni áldás és a kemény emberi munka gyümölcse. Ezen a napon felvonulnak a városban a színes népviseletekbe öltözött gyermekfolklórcsoportok, kocsik, lovasok. A szüreti ünnepség szerves része a gyermek-folklórcsoportok nemzetközi fesztiválja, melyen a hazai csoportokon kívül Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból, Szerbiából és Olaszországból is érkeznek fellépők.

November

Érsekújvári Töknap és Kolbászkészítő verseny

„KLOBFEST”

Az érsekújváriakat a tökmag jelképezi. A főtér novemberben egy nagy tökfölddé alakul, ahol versenybe szállnak a legszebb tökös dekoráció címéért, de tökmagoló versenybe is be lehet nevezni vagy a szépen faragott töklámpással is díjat lehet nyerni. A Töknap hagyományo- san töklámpás felvonulással ér véget, ami alatt a főtéren kikapcsolják a közmegvilágítást.

A Klobfest egy kétnapos gasztronómiai fesztivál, ami hagyományosan mindig jó hangulatban telik. A legjobb kolbász címért már nem csak a városból érkező csapatok, de külföldi csapatok is megmérkőznek.

December

Karácsonyi vásár a főtéren

A hagyományos karácsonyi vásár megnyitásával a főtéren igazi karácsonyi hangulat kezd uralkodni. A város ünnepi díszítésbe öltözik, megtelik árusokkal és nem hiányozhat a puncs vagy a szórakoztató műsor sem.

Szilveszteri ünnepség

Az új év köszöntésére a város központjában kerül sor pazar tuzijáték és mulatság kíséretében.

A város kulturális intézményei

Zmeták Ernő Művészeti Galéria

1979-ben alapították Zmeták Ernő érsekújvári születésű akadémiai festő kezdeményezésére. 2004-től a galériában két állandó kiállítás tekinthető meg – a Kassák Lajos állandó kiállítás és a 16-20. század európai művészete kiállítás.

Björnsonova 1

Tel: 0042135 / 640 84 40, 640 84 41, 640 84 42

Nyitvatartási idő:

kedd – péntek: 8.00 – 17.00

szombat: 9.00 – 13.00   

www.galerianz.eu

Thain János Múzeum

A múzeum Thain János középiskolai tanár nevét viseli, aki az érsekújvári első múzeum egyik alapítója volt 1936-ban. A kiállítás anyaga a város és környékének történetét mutatja be a kőkorszaktól kezdve a középkoron és a török hódítás idején keresztül egészen a 20. század közepéig. A kiállítás emlékszobákkal tiszteleg a szlovák ill. a magyar nyelv kimagasló művelői munkásságának, Anton Bernoláknak és Czuzor Gergelynek, valamint alkalmi kiállításokat is kínál a látogatóknak. A történelmi tárlat egy korhű szalonnal zárul, amely betekintést nyújt a városi polgárság életébe a 19. század végén és a 20. század közepén. A szomszédos Szokol tornaklub épülete előtti parkban található a város első mélyfúrott ártézi kútja 1902-ből, amely szintén a Nemzeti Kulturális Örökség része.

R. Štefánika č. 58 Nové Zámky

Tel.: 0042135 / 64 00 626

www.muzeumnz.sk

muzeumnz.vystavy@centrum.sk

nyitvatartási idő:

kedd – péntek: 8.00 – 17.00

szombat: 9.00 – 13.00

AMFITEÁTRUM szabadtéri mozi 
Pribina u. 5.  
Érsekújvár   
tel.: 035/ 6400 025  
e-mail: kinomier@novezamky.sk
GPS N47°59`18.9 E 18°9`48.8\"  

BÉKE mozi 
Széchényi Gy. tér 9.  
Érsekújvár 
tel.: 035/ 6401 285, 0907/ 937 064              
e-mail: kinomier@novezamky.sk