Szeressük vissza Magyarországot! – Mit üzen ma a Trianon  Múzeum?

A Trianon Múzeum történelmi emlékhelyeink sorában kiemelkedő fontossággal bír. A 20. századi nemzetvesztés tragikus eseményeit mutatja be, az anyaországtól elszakított minden magyar zarándokhelye. Léte ugyanakkor azt üzeni, hogy „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság”.

A magyar emlékezetpolitika egyik legbátrabb, legfontosabb és leghatásosabb intézménye, mely nemzetünk máig ható tragédiájának állít emléket, ugyanakkor azt üzeni,  hogy a magyarság összetartozása sokkal erősebb, mint az őt ért történelmi csapások szétszakító ereje.

A most megújult Trianon Múzeum nem csak bemutatja az országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát, de reményei szerint elősegíti Trianon döntéseinek megértését és feldolgozását, elindítja azokat a kollektív lelki mechanizmusokat, melyek a magyarság 20. századi tragédiáinak feldolgozásához, az össznemzeti sebek begyógyulásához vezetnek. 

A Trianon Múzeum társintézményében, a közeli Nagy-Magyarország Parkban járva a békebeli Magyarországon találjuk magunkat, ahol többek közt az 1896-ban felavatott millenniumi emlékoszlopok többméteres makettjei is láthatók.

 E két intézmény együttese adja azt a teret, ahol jelen időben találkozik az összes, identitást és közösséget erősítő múltbéli összefüggés és jövőbeni lehetőség.

Múzeumunk hívó üzenete: Szeressük vissza Magyarországot!

 

További információk: www.trianonmúzeum.hu

(x)

Apponyi-Zichy Pince – A Trianon Múzeum különleges rendezvényhelyszíne

A bornak mindig is fontos szakrális szerepe volt a magyarok életében, megkérdőjelezhetetlen helyet töltött be a mindennapok egyéni és közösségi kapcsolatainak alakításában és megélésében. Valljuk, hogy a Kárpát-medence magyar borainak pótolhatatlan nemzetösszetartó ereje van. Az elmúlt évek során a magyar bornak ezt az egyedülálló szerepét ismerte fel a Trianon Múzeum, amely biztos hátteret nyújt a Kárpátok bora program elindításához.

A Kárpátok bora program keretein belül konferenciákat szervezünk, amelyeken borászaink saját termékeik bemutatása mellett a bortermelés legújabb módszereivel, kérdéseivel találkozhatnak. Az ezekre a kérdésekre adott válaszok pedig elősegíthetik a kiváló magyar bor folyamatos nemzetközi piacon történő megjelenését, minőségi termelésének állandóságát, a magyar bor és borturizmus népszerűsítését itthon és határainkon túl.

A Kárpátia Borház a Trianon Múzeum nemzetpolitikai projektjének megjelenítési formája, amelynek célja, a történelmi magyar borvidékek legjobb borainak reintegrálása a Kárpát-medencében. Elkötelezett munkánk eredményeként több mint 30, Erdély, Felvidék, Délvidék, Őrvidék és Kárpátalja, valamint Belső-Magyarország hagyományos magyar borvidékein tevékenykedő borászattal működünk együtt, a mintegy 200 borfajtából gondosan összeállított, egyedülálló borkínálatunk az ő munkájuk elismerése is egyben.

A megújult Trianon Múzeum alatt található – a Trianon Múzeum Alapítvány tulajdonában álló – 19. századi „Apponyi-Zichy pince” átalakításával,  illetve autentikus módon történő berendezésével a Kárpátok bora projekthez csatlakozó programoknak egy különleges rendezvényhelyszíne jöhetett létre. Az egyedi bútorok és installációk mellett különlegessé teszi a rendezvényteret  az a kamaraszínpad, amely különleges emlékezetpolitikai, kulturális és borászati programok helyszíneként szolgálhat.

 

Első Magyar Borszínház

 

Az Első Magyar Borszínház alapját képező, egyedülálló, mobil kiállítási installáció azzal a céllal született meg, hogy felkeltsük a nagyközönség magyar borvidékek és borászatok iránti érdeklődését. A Borszínház a 20. század elejének Magyarországára jellemző borászattal kapcsolatos helyszíneket és tárgyakat vonultatja fel. Az installáció egyszerre múzeumi tárgy és élő borkóstolási helyszín. A látogatók ugyanis betekinthetnek egy magyar présház, egy 20. század eleji nagypolgári szalon és egy borozó mindennapjaiba, megfoghatják és kipróbálhatják az itt látható borászati tárgyakat és eszközöket. Majd helyet foglalva a borozóban, cigánymuzsika kíséretében kóstolhatják végig a Kárpát-medence tájegységeinek különleges borait. Az installáció minden érzékre hat: a hallásra, ízlelésre és a szaglásra is, akárcsak a bor maga. A lenyűgöző díszlet, a profi színészi és zenei produkciók és nem utolsó sorban a kiváló borkóstoló garantálják a Borszínház sikerét és a felejthetetlen nézői élményt.

 

További információk: www.trianonmuzeum.hu

 

(X)

A Trianon Múzeum egyedülálló kiadványai

A Trianon Múzeum küldetése, hogy a Kárpát-medencei könyvkiadásban kultúrát és értéket teremtve olvasóinak igényes, magas minőségű kiadványokkal szolgálhasson. Kínálatukban a magyar történelem iránt érdeklődőknek szánt könyvek mellett megtalálhatók a nívós zenei kiadványok, társasjátékok, térképek, ugyanakkor a megújult múzeum ajándékboltja és webáruháza széles választékát kínálja különleges emlék- és ajándéktárgyaknak is.

A Trianon Múzeum, könyvkiadási programja keretében, a szakma és a tágabb magyar közvélemény számára is hiánypótló történelmi munkák újrakiadására vállalkozott. Gondozásunkban olyan munkák jelentek meg és jelennek meg az elkövetkezendő hónapokban, néhány évben, amelyekre nagyon nagy szükség volt, és amelyeket mindenképpen érdemes megismernie azoknak, akiket érdekel az elmúlt száz év történelme.

A múlt század 20-as, 30-as éveiben megjelent, majd évtizedeken át tiltólistákra tett könyvek a szerkesztők reményei szerint megjelenésükkel hozzájárulhatnak a Trianonnal kapcsolatos elfogultságok, félelmek és ismerethiány csökkentéséhez.

A Múzeum a nemzeti összetartozás érzését erősítő, egyedülálló társasjátékkal és egy különleges zenei kiadvánnyal is gazdagította kínálatát.

Látogasson el a megújult Trianon Múzeum ajándékboltjába, vagy látogassa meg weboldalunkat, és tartson velünk a modern Magyarország legnagyobb horderejű változását bemutató és új megvilágításba helyező kiadványok megismerésében.

S z e r e s s ü k  v i s s z a  M a g y a r o r s z á g o t !

(X)

Mi nem kikérdezünk, hanem válaszolunk – A fiatalokat is várja a Trianon Múzeum

Felújítása után, a Trianon Múzeum 2023 őszén újranyitja kapuit a fiatal látogatók előtt is, a mai kor ismeretszerzési szokásaihoz igazodó kiállítási tartalmakkal és olyan új elemekkel, mint az interaktív játéktér, zeneszoba vagy mozgóképszínház.

Felújítása után, a Trianon Múzeum 2023 őszén újranyitja kapuit a fiatal látogatók előtt is, a mai kor ismeretszerzési szokásaihoz igazodó kiállítási tartalmakkal és olyan új elemekkel, mint az interaktív játéktér, zeneszoba vagy mozgóképszínház.

„Trianon előzményeitől az első világháborún át a magyarellenes atrocitásokig, a műemlékek sorsán át a magyar ellenállás bemutatásáig egy komplex hatásmechanizmust igyekeztünk létrehozni. Ehhez fontos, hogy a kiállításnak technikailag és lélektanilag is fel kell érnie a mai tömegkultúra leghatásosabb elemeihez. Célunk, hogy kevés olyan látogató legyen, aki nem kerül a kiállítás hatása alá. De ennél is nagyobb cél, hogy egy teljes új, fiatal nemzedéket találjunk meg az üzenetünkkel, hogy a jövőben a magyar közoktatásban tanulók 18 éves korukig legalább egyszer eljussanak a múzeumba és társintézményünkbe, a Nagy-Magyarország Parkba.” – mondják a múzeum munkatársai.

„A Múzeum élményszerű bemutatásának egyik legfontosabb eszköze az a szakemberek által összeállított múzeumpedagógiai program, amely több korosztályt meg tud szólítani, a helyi, térségi iskolákon kívül a Kárpát-medencéből érkező, osztálykirándulásokon részt vevőknek is alternatívát kínál, szervesen kapcsolódik a NAT-ban megfogalmazott kompetenciák fejlesztéséhez, ugyanakkor a múzeumpedagógia sajátos eszközeivel a felnőtt korosztályt is megszólítja.

Múzeumpedagógiai programjainknak nyújt helyszínt és keretet az 1940 körüli filmszínház bemutatása autentikus nézőtéri székekkel és belső térkialakítással, ahol a látogatók korabeli filmeket, filmhíradókat és a Trianon Múzeum saját gyártású filmjeit is megtekinthetik.

Az ”Iskola a határon” Elemi iskolai osztályterem az 1930-as évekből egy korabeli elemi iskolai osztálytermet mutat be taneszközökkel, tankönyvekkel, illetve autentikus dokumentumokkal.

A „Játsszuk csak újra le!” – Számítógépes interaktív foglalkoztató az I. világháborút követő évekbe kalauzolja a játékosokat.”

AZ ÉLMÉNYT MI ADJUK, A JEGYET A MÁV, A TÖRITANÁR CSAK EGY KÁVÉT KÉR :)

A Trianon Múzeum a diákok életkori sajátosságaihoz igazodó, igényesen összeállított, fiatalos, korszerű, tartalmas és garantáltan izgalmas programot kínál iskolai csoportok számára – az alsó tagozatosoktól az érettségizőkig. A hozzánk látogató diákok ingyenesen utazhatnak Várpalotáig, és kétnapos kirándulás esetén az egyedülálló természeti környezetben fekvő Nagy-Magyarország Parkban szállhatnak meg, ahol a múzeumpedagógiai foglalkozások mellett kényelmes szállást és étkezést is biztosítanak a 4 hektáros szabadidőparkban.

„Az esetleges esős idő sem jelenthet akadályt, a Park területén található vadászkastély multimédiás rendszerrel felszerelt, többfunkciós termében, valamint gyönyörű körpavilonunkban az oktatás és a játék is biztosított.” – mondja a Park vezetője.

További információk:

Tárlatvezetés, múzeumpedagógia: kultura@trianonmuzeum.hu

www.trianonmuzeum.hu

www.nagymagyarorszagpark.hu

(X)

A megújult Trianon Múzeum a  Zichy-család előtt is tiszteleg

A Zichy család többszáz éves históriája összefonódik Várpalota, Veszprém vármegye és egész Magyarország történetével. Tagjait ott találjuk a hadvezérek, főispánok,  az udvari tisztségviselők, a szabadságharcosok, a politikusok, az ipartámogatók, a művészek, a kultúra mecénásainak, a tudományos kutatók és szakemberek,  az iskolaalapítók és az egyházi személyek sorában.

A Zichy család többszáz éves históriája összefonódik Várpalota, Veszprém vármegye és egész Magyarország történetével. Tagjait ott találjuk a hadvezérek, főispánok,  az udvari tisztségviselők, a szabadságharcosok, a politikusok, az ipartámogatók, a művészek, a kultúra mecénásainak, a tudományos kutatók és szakemberek,  az iskolaalapítók és az egyházi személyek sorában.

A Zichyek a magyar főnemesség egyik legősibb, leggazdagabb és legbefolyásosabb famíliája volt. A család az Árpád korból származik, nevét a Zala vármegyei Zajk, valamint a Somogy vármegyei Zich helységről kapta, és nyolc évszázadon át volt hatással Magyarország történetére. Katonai szolgálataik elismeréseként az uralkodóktól kapott birtokadományok, különböző hivatali tisztségek és címek növelték a család hatalmát és befolyását.  

A Zichyek már a 16. században népes nemesi család volt. Zichy I. György (1548?–1604?) utódai idején főnemesi és köznemesi ágra vált szét.  

A Zichy család főúri ágának felemelkedése Zichy I. Istvánnal (1616–1693) vette kezdetét, aki jelentős katonai pályát futott be. Zrínyi Miklós kíséretének tagjaként Itáliában is megfordult. 1649-ben megszerezte a Veszprém vármegyei Vázsonykő várát, a hozzá tartozó uradalommal. A család ekkor kezdi használni a „vázsonykői” nemesi előnevet. 1650-ben III. Ferdinánd Zichy I. Istvánnak adományozta Palota várát és a várbirtokokat. Ezzel vette kezdetét a Zichyek és Várpalota 250 éven át tartó kapcsolata. Zichy I. István, tehetségének és az uralkodó pártfogásának köszönhetően, gyorsan emelkedett a ranglétrán. Szolgálatai elismeréseként I. Lipót 1655-ben bárói rangot, majd 1679-ben grófi címet adományozott Zichy I. Istvánnak, 1690-től pedig tárnokmester lett.  A család hatalmas vagyonát nagyrészt ő szerezte.

A törökellenes küzdelmekben –  apja példáját követve – Zichy II. István (1647–1700) részt vett Várpalota felszabadításában, ami így újra a család kezébe került. A Zichy család jó gazdának bizonyult, nemcsak a várat építette újjá, illetve alakította át várkastéllyá, de újratelepítette az elnéptelenedett birtokot, hozzájárulva ezzel a város fejlődéséhez. Az ellenreformáció időszakában, példaértékű vallási toleranciát gyakorolva, befogadta és letelepítette a protestáns felekezetek tagjait.

A 18. század elején a család várpalotai vázsonykői ága egy viszály következtében kettészakadt. Az egyik ág, az „alsóuraság” megtartotta a város főterén álló kéttornyú várkastélyt, a másik ág, a „felsőuraság„ új kastélyt épített magának a vár nyugati oldalán emelkedő dombon. A barokk stílusú felsőuradalmi kastély építése gróf Zichy II. Imre (?–1746) felesége, Erdődy Terézia nevéhez fűződik.

1890-ben Zichy Paulina halálával kihalt az alsóurasági Zichy-ág, a birtok a Wolf testvérekre szállt.  A felsőurasági birtokot Zichy Gábor fia, Zichy Vladimir 1903-ban eladta Altdöbern-Witzleben Henrik porosz grófnak. Ezzel véget ért a Zichy család története Várpalotán, azonban családi sírboltjuk a várpalotai temetőben mai napig emlékeztet egykori jelenlétükre.

A Zichy család többszáz éves históriája összefonódik Várpalota, Veszprém vármegye és egész Magyarország történetével. Tagjait ott találjuk a hadvezérek, főispánok (Zichy Károly 1779–1834),  az udvari tisztségviselők, a szabadságharcosok (Zichy Béla 1825–1848, Zichy Antónia1816–1888) a politikusok (Zichy János 1868–1944), az ipartámogatók, a művészek (Zichy Mihály 1827–1906, Zichy Géza 1849–1924), a kultúra mecénásainak, a tudományos kutatók és szakemberek (Zichy István (1879-1951),  az iskolaalapítók és az egyházi személyek (Zichy Gyula 1871–1942) sorában.

A Zichyek a 20. században is megőrizték nemzeti, vallási és kulturális identitásukat. A szovjet megszállás után, a Magyarországon is hatalomra jutó kommunista diktatúra elkobozta ingatlan- és ingó vagyonukat, kitelepítették őket kastélyaikból. A politikai és ideológiai üldöztetés ellenére a család ma is létezik, leszármazottaik Magyarországon kívül a föld számos országában élnek.

A Zichy család egykori várpalotai kastélyában működő Trianon Múzeum feladata a Kárpát-medence 19-20. századi magyar történelmének még fellelhető – kiemelten és célzottan a világháború, a trianoni békediktátumhoz vezető, annak előzményeivel kapcsolatos illetve a békeszerződéssel és annak mind a mai napig tartó következményeivel foglalkozó – tárgyi anyagainak, nyomtatott- és írásos dokumentumainak összegyűjtése, rendezése és feldolgozása, nyilvántartása és kutathatóvá, illetve „láthatóvá” tétele, röviden: értékmentése.

Az intézmény működtetői hisznek benne, hogy az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában, a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 2023-ra teljeskörűen megújult kastély és Trianon Múzeum  méltó tisztelgés történelmünk e nagyjai előtt.

További információ: www.trianonmuzeum.hu

(X)

Mély, megrázó és felemelő – Új, interaktív tárlatok várnak mindenkit a megújult Trianon Múzeumban

A várpalotai Trianon Múzeum a Kárpát-medence egyetlen olyan intézménye, mely a trianoni békeszerződéssel, annak napjainkra is kiható következményeivel foglalkozik, bemutatva az országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát, segítve azon kezdeményezéseket, melyek a magyar nemzet fizikai és lelki széttagoltságát igyekeznek orvosolni. Felújítása után, a Trianon Múzeum 2023 őszétől újranyitja kapuit a látogatók előtt, a mai kor ismeretszerzési szokásaihoz igazodó kiállítási tartalmakkal és olyan új elemekkel, mint az interaktív játéktér, zeneszoba vagy mozgóképszínház.

A Múzeumban bemutatott anyag a Kárpát-medence viszonylatában egyaránt felöleli a trianoni diktátum pontos történetét és következményeit, bemutatja az I. világháborút követő irredenta mozgalmak sajátosan szép produktumait, az anyaországhoz időlegesen visszacsatolt egyes országrészek „hazatérésének” boldog pillanatait, a II. világháború eseményeit, és a háború utáni, magyarokat sújtó kollektív, véres megtorlásokat.

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában, a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében 2023 őszére megújult a múzeumnak otthont adó Zichy-kastély, mely egyben az épület szellemi rehabilitációját is jelentette.

A Projekt révén teljesen megújuló kiállítóterekben látható egyedülálló és látványos kiállítások interaktív és modern múzeumpedagógiai eszközök segítségével megelevenítik és szinte kézzel foghatóvá teszik – mind a diákcsoportok, mind a felnőtt látogatók számára – a magyar történelem e kevéssé ismert fejezeteit.

A látogatókat és szakmabelieket egy 12 színből álló állandó, interaktív, multiszenzorális hatásokban bővelkedő Trianon-kiállítás, valamint a múzeum tematikájához kapcsolódó számítástechnikai foglalkoztató, mozgóképszínház, múzeumpedagógiai terem, a hely szelleméhez illő szabadulószoba, továbbá szakkönyvtár várja.

A múzeumba érkezőt már a belépéskor egyedülálló hatás éri: amikor kinyílik a múzeum ajtaja, azonnal egy szimbolikus, 1919-es vasúti pályaudvaron találja magát. Gőzmozdonyok indulása, vasúti vagonok jellegzetes zaja, az állomás hangszórója éppen erdélyi menekülteket szállító vonatot jelent be, közben német, román, magyar katonai vezényszavak pattognak, anyját kereső gyermek sírása hallik. Ebbe a robbanásszerű hangzavarba lép be a látogató. Kabátját az autentikus ruhatárban adhatja be, a jegyeket egy korabeli trafikban, vasutas egyenruhás kollégák kezelik majd. Ebből a drámai vonzásból igyekeznek nem elengedni a látogatót.

A tizenkét tárlat végigjárása után, azok hatása nem áll meg a kijáratnál, a látogatót olyan belső átalakulást eredményező élmények érik, melyek hosszú távon is befolyásolják a Trianonról, mint máig ható történelmi eseményről alkotott képét, gondolkodását.

További információ: www.trianonmuzeum.hu

(X)

 

 

A hely, amely mindenkié – látogatóbarát szolgáltatások a Trianon Múzeumban

Komfortos körülmények, akadálymentesített terek, kávézó és ajándékbolt – az uniós és hazai forrásból megújult várpalotai Zichy-kastély és Trianon Múzeum látogatóbarát szolgáltatásokkal nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt.

A várpalotai Zichy-kastély – Trianon Múzeum turisztikai célú fejlesztése (Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása – GINOP-7.1.1-15-2017-00030) c. projekt keretében nem csak létfontosságú állagvédelmi és felújítási célú beavatkozások valósultak meg. A felújítás egyik központi eleme az épület új fűtési rendszerének kialakítása volt, amely immár lehetővé teszi, hogy a múzeum főszezonon kívül, ősztől tavaszig is komfortos körülmények között fogadhasson látogatókat.

A projekt része volt továbbá a helyszín látogatóbarát szolgáltatásait biztosító infrastrukturális feltételeknek a megteremtése, vagyis az ajándékbolt, a ruhatár, a kávézó kialakítása,  és a rendezvényterek létrehozása a kastélyépületben.

A hely szellemének megfelelő kávézóban nem csak megpihenhetnek a látogatók, itt kapott helyet a kastélyépülettel, az Apponyi család és Zichy család történetével kapcsolatos bemutató. A múzeum ilyen formában is tisztelegni kíván a kastélyhoz és a múzeumhoz kötődő nagyjaink előtt.

Az ajándékboltban a látogatók a Trianon Múzeum egyedülálló, saját kiadványai – könyvek, térképek, tematikus társasjátékok, zenei kiadványok és emléktárgyak – gazdag választékával találkozhatnak. A múzeumshop igényes tervezésű, saját ajándéktárgyain az intézmény üzenetei köszönnek vissza.

A múzeum könyvtárterme kulturális rendezvényeknek, szakmai találkozóknak biztosít emelkedett hangulatú környezetet.

Inkluzív intézmény

A múzeum felújítása során a hely adta lehetőségekhez mérten az akadálymentesítés is megtörtént, az intézmény szolgáltatásaiban is igyekszik minden látogató számára elérhetővé tenni kiállításait.

Rendszeres időközönként nyitva áll a kisgyermekes szülők előtt (kismama nap), illetve az érzékszervileg érzékenyek órája havi rendszerességgel biztosítja a hangra, fényre érzékenyeknek a nyugodt múzeumi élményt.

A nyújtott turisztikai szolgáltatások körének bővítése a látogatók számára a kulturált pihenést, ismeretszerzést és a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja.

További információk: www.trianonmuzeum.hu

(X)

Várpalota megújult gyöngyszeme, a Trianon Múzeum

A fejlesztés hozzájárul a Múzeum látogatóforgalmának négy évszakossá tételén keresztül Várpalota és térsége turizmusának élénkítéséhez.

A várpalotai Zichy-kastély – Trianon Múzeum turisztikai célú fejlesztése (Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása – GINOP-7.1.1-15-2017-00030) c. projekt keretében létfontosságú állagvédelmi és felújítási célú beavatkozások valósultak meg, ugyanakkor a Trianon Múzeumban megújultak a kiállítási tartalmak is.

A fejlesztés célja Várpalota és az egész ország egyik emblematikus épületének, a Zichy-kastélynak a rehabilitációja; a nyújtott turisztikai szolgáltatások körének bővítése; 21. századi igényeknek és trendeknek megfelelő, komplex szolgáltatást nyújtó, egyedi turisztikai attrakció kialakítása volt, mely a látogatók számára a kulturált pihenést, ismeretszerzést és a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja.

Projektünk hozzájárul a régió turisztikai versenyképességének növeléséhez, a szezonalitás csökkentéséhez, munkahelyeket teremt és egyedisége révén országos, sőt nemzetközi jelentőségű vonzerővé válhat.

Várpalotán az elmúlt időszakban jelentős beruházások, fejlesztések valósultak meg. A turisztikai infrastruktúra fejlesztése, az elmúlt évtizedben fokozatosan szépülő Thury-vár is alátámasztja a projekt turisztikai relevanciáját. A megvalósítás szükségességét az is indokolta, hogy a minőségi fejlesztés jelentősen hozzájárul a turistaérkezések és vendégéjszakák számának növekedéséhez. A Zichy-kastély és Trianon Múzeum e fejlesztés nyomán tovább erősíti pozícióját, és Várpalota városa többi kulturális beruházásával együtt a Bakony-Balaton régió egyik fő kulturális turisztikai célpontjává válik.

További információk: www.trianonmuzeum.hu

(X)

A Trianon Múzeumnak otthont adó Zichy-kastély a romantika korának egyik legbecsesebb műemléke

Budapesttől 90 kilométerre, két vármegyeszékhely, Székesfehérvár és Veszprém között félúton, a Bakony lábánál, a Balatontól alig 30 kilométerre található Várpalota központjában áll a Zichy-kastély. A város uralkodó pontján, a Kastélydombon emelt barokk stílusú felsőuradalmi kastélyt 1725-ben építtette az itt élő Zichy család. Magyarország viharos történelme sem a kastélyt, sem a lakóit nem kímélte, de a több mint háromszáz éves, mára műemléki védettségű épület két évtizede új, nevéhez méltó funkciót kapott.

A 18. század elején Palota és környéke Zichy-birtok volt. Egy viszály következtében azonban a család kettészakadt. Az egyik ág, az „alsó uraság” megtartotta a főtéren álló kéttornyú várkastélyt (Thury-vár), a másik ág, a „felső uraság” új kastélyt épített magának a vár nyugati oldalán emelkedő dombon (Kastélydomb).

A barokk stílusú felsőuradalmi kastély építése gróf Zichy II. Imre felesége, Erdődy Terézia nevéhez fűződik. Az épület pincéjében megtalált alapkő felirata tudatja, hogy az építkezés 1721-ben kezdődött, s a kastélyban található emléktábla szerint 1725-ben készült el. A kastély Gábor arkangyal tiszteletére emelt földszinti kápolnáját Acsády Ádám veszprémi püspök 1727. május elsején szentelte fel.

1735 körül Bél Mátyás így írt az új kastélyról: „A régi vártól kissé emelkedettebb helyen van nyugat felé az új kastély, amely szép építésű és igen vonzó külsejű (…) Nem nagy épület, de tágas és a grófnak lakásául alkalmas és elég. Két ház, amelyet középen köt össze egy harmadik; ez a törökök kerek szent helyének mintájára tornyos. Abban van egy valóban fölséges, szép munkával megépített ebédlő, elül a homlokzat felől és hátul egy folyosóval. Ettől jobbra és balra csinos és alkalmatos szobák néznek homlokzatukkal dél felé; egész nap kapják a nyári és téli napot.”

A barokk kastély 1860-ban leégett. Az újjáépítést az akkori tulajdonos, gróf Waldstein János végeztette, aki felesége, gróf Zichy Terézia révén jutott a kastélyhoz. A munkálatokat – melyek során jelentős mértékben modernizálták is az épületet – Ybl Miklós vezette. A kastély mai formájában lényegében Ybl műve, a romantika korának legbecsesebb várpalotai műemléke. A főépülethez összekötő szárny és egy gazdasági épület csatlakozik.

Waldstein 1876-ban elhunyt. A kastélyt és a felsőurasági birtokot unokaöccse, gróf Sztáray Antal örökölte, azzal a feltétellel, hogy ha ő is örökös nélkül halna meg, akkor az visszaszáll a Zichy-családra. 1893-ban bekövetkezett halála után a birtok Waldstein végrendeletének megfelelően visszaszállt volna a Zichykre, ám a végrendeletet gróf Apponyi Gyuláné (született Sztáray Zsófia) megtámadta, így évekig tartó – és országos figyelmet keltő – bonyolult örökösödési per bontakozott ki a három nagy múltú magyar arisztokrata família, a Sztárayak, az Apponyiak és a Zichyek között.

A per lezárultával, 1899-ben Zichy Vladimír és Miklós örökölte a kastélyt és a birtokot, de alig két esztendő múlva eladták Witzleben-Altdöbern porosz grófnak. A gróf 1911-ben a felsőurasági birtokot egy román testvérpárnak adta el, akik 1913-ban továbbadták a Magyar Királyi Honvéd Kincstárnak. Ugyanebben az évben alakul meg a Magyar Királyi Honvéd Csapat Gyakorlótér Parancsnokság, amelynek főhadiszállását itt, a Zichy-kastélyban rendezik be.

Az épület a két világháború között tiszti kaszinóként, parancsnoki épületként működött, majd 1942-ben szecessziós stílusú, önálló Tiszti Kaszinó épült a Zichy-kastély mellett. 1945-ben a kastély az angolszász bombázások és a településen zajló utcai harcok következtében jelentősen megsérült, majd a II. világháború után rövid ideig a kommunista párt székháza volt. Az erősen leromlott állagú épületet a Honvédelmi Minisztérium 1954-ben Ybl Miklós eredeti tervei szerint helyreállíttatta.

Szomorú epizód a kastély történetében, hogy 1956-tól a karhatalmisták rendezkedtek be itt. 1957 márciusában, tartva a MUK-tól („Márciusban Újra Kezdjük”) a kommunisták tömegesen hurcoltak ide és vertek össze embereket, megelőzendő az újraszerveződést, a forradalom újbóli kitörését.

Hosszabb szünet után, csak az 1970-es évek közepétől vetődött fel az épület hasznosítása. 1977-ben Tüzérségi Fegyvernemi Múzeum nyílt meg a falai között. A rendszerváltás után a múzeumot bezárták, és az épületet kiürítették. Ezek után a kastély ismét évekig üresen állt.

1993-94-ben az Országos Műemlék Felügyelőség a kastélyt részlegesen helyreállította. 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium visszaadta az épület kezelői jogát a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak. 2012-től a Zichy-kastély vagyonkezelője – a többek között erre a kiemelt feladatra létrehozott nemzetpolitikai intézmény – a Magyar Házak Nonprofit Kft. 2014-ben az Örökségvédelmi Hivatal felügyeletével és közreműködésével a Trianon Múzeum Alapítvány elvégezte a kastélyépület tetőtéri és külső homlokzati felújítását. 2017-től kezdődően a Vár- és Kastélyprogram keretei között megvalósult a kastély teljes rekonstrukciója, valamint a Trianon Múzeum kiállításainak megújítása. 

A felújítás az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. Koordinálásában valósult meg.

 

További információ: www.trianonmuzeum.hu

(X)

A Zichy-kastély és a Trianon Múzeum megújulása az egész nemzet megújulásának szimbóluma

Az újjászületett, műemléki védettségű Zichy-kastély és a benne működő Trianon Múzeum – a magyar nemzet számára sorsdöntő éveket bemutató –, megújult kiállításaival a Kárpát-medencében egyedülálló „zarándokhelyként” várja ősztől a látogatókat.

A kastélyt a gróf Zichy család 1722 és 1725 között emelte barokk stílusban, kápolnáját 1727- ben szentelték fel. 1853-ban házasság révén gróf Waldstein János tulajdonába került az épület, mely 1860-ban leégett, ekkor a gróf a korszak egyik legtehetségesebb építésze, Ybl Miklós tervei alapján építtette újjá a rezidenciát, a munkálatok 1863-ban fejeződtek be. A kastély ekkor romantikus és historizáló díszítőelemeket kapott. Később a kastély a gróf Sztáray, majd ismét a gróf Zichy, végül a gróf Witzleben família tulajdonába került, 1913-ban pedig a Magyar Királyi Honvédkincstár vásárolta meg. A két világháború között tiszti kaszinóként, parancsnoki épületként használták a kastélyt, majd a II. világháború után rövid ideig a kommunista párt székháza volt. 1977-ben Tüzérségi Fegyvernemi Múzeum jött létre az épületben. A rendszerváltás után a múzeumot megszüntették, a kastély évekig üresen állt. A történelmi falak között 2001-ben jött létre a Trianon Múzeum Alapítvány, majd 2004-ben hivatalosan is megnyitotta kapuit a Trianon Múzeum, amely páratlan gyűjteményével és a most teljes egészében megújult, a magyar nemzet számára sorsdöntő éveket bemutató kiállításaival egyedülálló a Kárpát-medencében.

INTERAKTÍV TÁRLATOK ÉS LÁTOGATÓBARÁT SZOLGÁLTATÁSOK

A fejlesztés révén teljesen megújult, műemléki védettségű Zichy-kastélyban a Trianon Múzeum kiállítótereiben egy 12 színből álló állandó, interaktív Trianon-kiállítás, valamint a múzeum tematikájához kapcsolódó számítástechnikai foglalkoztató, mozgóképszínház, múzeumpedagógiai terem és szabadulószoba, továbbá szakkönyvtár várja a látogatókat és a szakmabelieket.

Az épületben nem csak létfontosságú állagvédelmi és felújítási célú beavatkozások valósultak meg, de egyik központi eleme az új fűtési rendszer kialakítása, amely lehetővé teszi, hogy a múzeum főszezonon kívül, ősztől tavaszig is komfortos körülmények között fogadhasson látogatókat. A projekt része továbbá a helyszín látogatóbarát szolgáltatásait biztosító infrastrukturális feltételeknek a megteremtése, vagyis az ajándékbolt, a ruhatár, a kávézó kialakítása, az akadálymentesítés és a rendezvényterek létrehozása a kastélyépületben.

A felújítás az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában, a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében valósult meg. (X)

További információ: www.trianonmuzeum.hu

(X)